ໝາກເດືອຍ ເປັນພືດທີ່ມີທາດອາຫານຫຼາຍຊະນິດ ເຊິ່ງຄົນລາວເຮົາມັກຈະນຳມາຕົ້ມແກະກິນໃນມັນ ແຕ່ປັດຈຸບັນແມ່ນປູກເພື່ອສົ່ງອອກ, ການປູກໝາກເດືອຍ ປົກກະຕິກຈະປູກໃນໄລຍະລະດູຝົນ ເພື່ອໃຫ້ນ້ຳຝົນຊ່ວຍໃນການຈະເລີນເຕີບໂຕ.
■ ການກຽມແກ່ນພັນ:
- ນຳແກ່ນໝາກເດືອຍໄປແຊ່ນ້ຳ ຄັດເອົາແກ່ນທີ່ຟູນໍ້າຖິ້ມ ( ເພາະໝາກທີ່ຟູນໍ້າສະແດງວ່າເປັນໝາກບໍ່ສົມບູນ ຫຼື ເປັນແມງ ).
- ໃຊ້ມີດຕັດເລັບ ຕັດປາຍດ້ານແຫຼມຂອງແກ່ນທີ່ຈົມພໍໃຫ້ເປືອກນອກເປີດໃຫ້ຍອດອ່ອນແທງອອກມາໄດ້ງ່າຍ.
- ນຳແກ່ນທີ່ຕັດປາຍດ້ານແຫຼມອອກແລ້ວໄປແຊ່ສານໄຄໂຕຊານ ຫຼື ທາດເສີມ ປະໄວ້ປະມານ 6 – 12 ຊົ່ວໂມງ ເພື່ອໃຫ້ແກ່ນໄດ້ສະສົມອາຫານໄວ້ກ່ອນງອກ ຊ່ວຍໃຫ້ຕົ້ນຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ຢ່າງສົມບູນແຂງແຮງ ແລະ ຊ່ວຍກຳຈັດເຊື້ອໂລກທີ່ປົນເປື້ອນມາກັບແກ່ນໄດ້.
- ເມື່ອຄົບກຳນົດເວລາ ຫໍ່ແກ່ນດ້ວຍຜ້າປຽກໄວ້ປະມານ 12 – 24 ຊົ່ວໂມງ ເມື່ອມີຮາກອອກມາໃຫ້ນຳໄປປູກຕໍ່ໄດ້ເລີຍ.
■ ການກຽມດິນ:
- ໄຖພວນດິນ ຕາກດິນປະໄວ້ຢ່າງໜ້ອຍ 10 – 15 ມື້ ເພື່ອກຳຈັດສັດຕູພືດ ເພື່ອຂ້າເຊື້ອໂລກ ແລະ ກຳຈັດຮາກຂອງສັດຕູພືດ.
- ຫວ່ານປຸ໋ຍຄອກໃຫ້ທົ່ວດິນ ແລ້ວໄຖພວນດິນທັງໝົດອີກຄັ້ງ ເພື່ອໃຫ້ສ່ວນປະສົມທັງໝົດເຂົ້າກັນ.
- ຄຸມໜ້າດິນດ້ວຍເຟືອງແຫ້ງໃຫ້ໜາ.
- ບົ່ມດິນໂດຍການຫົດນ້ຳ ປະສົມກັບນໍ້າປຸ໋ຍຊີວະພາບທຸກໆ 5 – 7 ມື້ ຕິດຕໍ່ກັນເປັນເວລາ 1 ເດືອນ.
■ ວິທີການປູກ: ການປູກໝາກເດືອຍ ແມ່ນສາມາດປູກໄດ້ 2 ວິທີຄື:
ການຫວ່ານ: ສາມາດຫວ່ານແກ່ນໝາກເດືອຍໄປຕາມໜ້າດິນໄດ້ເລີຍ ( ແຕ່ການຄວບຄຸມໄລຍະຫ່າງເປັນໄປໄດ້ຍາກ )
ການປູກເປັນຂຸມ: ຍອດແກ່ນໝາກເດືອຍລົງຂຸມດິນ ຂຸມລະປະມານ 5 – 6 ແກ່ນ ແຕ່ລະຈຸດຫ່າງກັນປະມານ 75 ຊັງຕີແມັດ. ຫຼັງຈາກທີ່ແກ່ນອອກງອກແລ້ວ ປະມານ 1 ເດືອນ ຈຶ່ງຖອນຕົ້ມໝາກເດືອຍອອກໃຫ້ເຫຼືອພຽງ ຂຸມລະ 3 – 4 ຕົ້ນ.
■ ການເບິ່ງແຍງຫຼັງການປູກ:
ການຫົດນໍ້າ: ຫຼັງຈາກຢອດແກ່ນແລ້ວ ຈະປ່ອຍໃຫ້ແກ່ນງອກ ແລະ ເຕີບໂຕຕາມທຳມະຊາດ ໂດຍອາໄສພຽງນ້ຳຝົນຕາມລະດູການ. ສ່ວນການໃສ່ປຸ໋ຍ: ຫຼັງຈາກຖອນຕົ້ນ ແລ້ວປະມານ 1 ເດືອນ ( ເດືອນທີ່ສອງຫຼັງຈາກການຍອດແກ່ນ ) ກຳຈັດສັດຕູພືດແລ້ວໃສ່ປຸ໋ຍເຄມີສູດ 12-12-24 ຫຼື ສູດ 15-15-15.
■ ວິທີເກັບກ່ຽວ:
ຫຼັງຈາກທີ່ດອກເລີ່ມອອກປະມານ ໝາກເດືອຍກໍຈະເລີ່ມຕິດໝາກ ແລະ ຈະເລີ່ມແກ່ ພ້ອມໃຫ້ຜົນລະລິດໄດ້ໃນອີກປະມານ 3 ເດືອນຫຼັງຈາກນັ້ນ ເຊິ່ງສັງເກດຈາກລຳຕົ້ນ ແລະ ໃບເຫຼືອງ ແລະ ເລີ່ມແຫ້ງແລ້ວ. ໃຊ້ມີດ ຫຼື ກ່ຽວ ຕັດລຳຕົ້ນ ແລະ ແບກມາກອງລວມກັນເປັນຊັ້ນ ແລະ ຕາກໃຫ້ແຫ່ງເປັນເວລາ 2 – 3 ມື້ ກ່ອນຈະແຍກໝາກເດືອຍອອກຈາກຕົ້ນ.