ເປັນໝາກເຜັດ ທີ່ສາມາດປູກໄດ້້ເກືອບທຸກສະພາບດິນ ແຕ່ດິນທີ່ເໝາະສົມທີ່ສຸດຄື ດິນຜຸຜຸ່ຍປົນຊາຍ ທີ່ມີການລະບາຍນໍ້າດີ ສາມາດເປັນກົດດ່າງ 6.0-6.8 ປູກໄດ້ຕະຫຼອດປີ ສາມາດນຳໄປປະກອບໃນການປຸງແຕ່ງອາຫານແບບສົດ ຫຼື ເຮັດເປັນແຫ້ງສາມາດເກັບຮັກສາໄວ້ໄລຍະຍາວກໍໄດ້.
▶ການເພາະເບ້ຍໝາກເຜັດຂີ້ໜູ:
1.ໃຫ້ກຽມດິນລະອຽດພ້ອມປຸ໋ຍຄອກ ຫຼື ປຸ໋ຍໝັກໃນອັດຕາ 2/1 ແລະ ໃສ່ດິນປະສົມດັ່ງກ່າວລົງໄປໃນຖາດພາສຕິກເພາະເບ້ຍຂະໜາດໃດກໍໄດ້ ຫຼື ຈະເພາະໃສ່ເບົ້າ ແລະ ຂຸດເປັນໜານຫວ່ານ ຫຼື ຢອດແກ່ນກໍໄດ້.
2.ຫຼັງຈາກນັ້ນກໍເອົາດິນປົກແລ້ວຫົດນໍ້າປົກກະຕິ ເຊົ້າ-ແລງ (ປ້ອງກັນແມງໄມ້ມາເຄ່ຍກິນແກ່ນໝາກເຜັດໂດຍການໂຮຍປູນຂາວອ້ອມໜານ ຫຼື ເຂດເພາະເບ້ຍໄດ້)
3.ຫຼັງຈາກເພາະໄດ້ 7-10 ມື້ຕົ້ນອ່ອນໝາກເຜັດກໍຈະເລີ່ມປົ່ງ ຈາກນັ້ນຫົດນໍ້າປົກກະຕິຈົນກວ່າຕົ້ນເບ້ຍໝາກເຜັດຈະມີອາຍຸ 25-30 ມື້ ແລ້ວຈຶ່ງຍ້າຍລົງປູກດິນ ຫຼື ຖັງ.
▶ການປູກໃນໜານ ຫຼື ພາຊະນະ:
1.ຖ້າປູກໃນໜານຄວນກຽມດິນ ໂດຍເອົາປຸ໋ຍຄອກປະສົມດິນລະອຽດ ເຊິ່ງດິນຕ້ອງໄຖ ຫຼື ສັບລະອຽດ ແລະ ຂຸດໃຫ້ເລິກປະມານ 15-20 ເຊັນ.
2.ໃນການປູກໃນຖັງ ຫຼື ພາຊະນະອື່ນໆ ກໍໃຫ້ປະສົມດິນກ່ອນເຊັ່ນກັນ ໂດຍອັດຕາ 2/1.
ຫຼັງຈາກປູກການເບິ່ງແຍງບົວລະບັດແມ່ນໃຫ້ຫົດນໍ້າຢ່າງສະໝໍ່າສະເໝີ ໃນໄລຍະການຕິດຜົນຜະລິດຕ້ອງລະມັດລະວັງຢ່າໃຫ້ຕົ້ນຂາດນໍ້າຢ່າງເດັດຂາດ. ສ່ວນການເກັບກ່ຽວຫຼັງຈາກປູກລົງໜ້າດິນ 60 ມື້ໝາກເຜັດຂີ້ໜູຈະເລີ່ມທະຍອຍອອກໝາກ ສາມາດເກັບຜົນຜະລິດໄດ້ ແລະ ຜົນຈະອອກໄດ້ດົນປະມານ 2-3 ເດືອນ, ຄວນໝັ່ນເກັບໜ່ວຍເລີ່ມແກ່ອອກໄປບໍລິໂພກ ແລະ ອາດຈະຕັດແຕ່ງກິ່ງຫງ່າ, ຕັດຕົ້ນທີ່ໂຊມ ຫຼື ເປັນພະຍາດຖິ້ມ.
[EDD]