ໃນໄລຍະ 10 ເດືອນຕົ້ນປີ 2021 ສປປ ລາວ ສົ່ງອອກສິນຄ້າກະສິກຳໄປຕ່າງປະເທດບັນລຸ 890 ລ້ານໂດລາ, ໃນນັ້ນ 80% ແມ່ນສົ່ງອອກໄປ ສປ ຈີນ.
ທ່ານ ເພັດ ພົມພິພັກ ລັດຖະມົນຕີກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ໄດ້ຊີ້ແຈງຕໍ່ຄຳຊັກຖາມຂອງ ສະມາຊິກສະພາແຫ່ງຊາດ (ສສຊ) ໃນວັນທີ 4 ພະຈິກນີ້ ພາຍໃຕ້ການເປັນປະທານຂອງທ່ານ ໄຊສົມພອນ ພົມວິຫານ ປະທານສະພາແຫ່ງຊາດວ່າ: ໃນໄລຍະ 10 ເດືອນຜ່ານ ມູນຄ່າສົ່ງອອກສິນຄ້າກະສິກໍາ ທັງໝົດປະມານ 890 ລ້ານກວ່າໂດລາ ໂດຍສົ່ງອອກໄປຫຼາຍກວ່າ 20 ປະເທດ, ໃນນັ້ນ, ຕະຫຼາດສົ່ງອອກຫຼັກແມ່ນ ສປ ຈີນ, ໄທ, ສສ ຫວຽດນາມ, EU … ສິນຄ້າສົ່ງອອກຫຼາຍກວ່າໝູ່ແມ່ນ ມັນຕົ້ນ, ໝາກກ້ວຍ, ຢາງພາລາ, ກາເຟ, ໝາກໂມ, ອ້ອຍ, ໝາກເດືອຍ.
ມາຮອດປັດຈຸບັນ ໄດ້ສໍາເລັດການເຊັນອະນຸສັນຍາຂໍ້ກໍານົດເງື່ອນໄຂ ດ້ານສຸຂະນາໄມ ພືດ-ສັດກັບ ສປ ຈີນ ແລ້ວ ມີຈໍານວນທັງໝົດ 14 ລາຍການ. ໃນນີ້, ມີ 13 ພືດ ແລະ 1 ສັດໃຫຍ່ ຄື: ເຂົ້າ, ສາລີ, ມັນຕົ້ນແຫ້ງ, ກ້ວຍ, ໝາກໂມ, ມັນດ້າງ, ຖົ່ວຝັກຍາວ, ຖົ່ວເຫຼືອງຝັກສົດ, ຖົ່ວເບີ, ໝາກນອດ, ໝາກກ້ຽງເປືອກໜາ, ໝາກນາວເຫຼືອງ ແລະ ງົວ-ຄວາຍ, ສ່ວນ ສສ ຫວຽດນາມ 16 ພືດ ແລະ ຣາຊະອານາຈັກໄທ 15 ພືດ ແລະ ຍັງສືບຕໍ່ເຈລະຈາກັບໄທ ຈຳນວນ 5 ຊະນິດພືດ.
ທ່ານລັດຖະມົນຕີກະຊວງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ກ່າວອີກວ່າ: ການເຈລະຈາເປີດຕະຫຼາດ ໂດຍສະເພາະກັບ ສປ ຈີນ ເຖິງວ່າຈະໃຊ້ຄວາມພະຍາຍາມ ແຕ່ກໍຍັງບໍ່ໄດ້ຕາມຄາດໝາຍ ເນື່ອງຈາກວ່າ ຕ້ອງໃຊ້ເວລາພໍສົມຄວນ ບວກກັບການແຜ່ລະບາດຂອງພະຍາດໂຄວິດ-19 ເຮັດໃຫ້ວິຊາການຈາກ ສປ ຈີນ ບໍ່ສາມາດເຂົ້າມາກວດກາພື້ນທີ່ປູກ-ລ້ຽງຕົວຈິງໄດ້.
ສໍາລັບການສົ່ງອອກເຂົ້າສານ ໄປ ສປ ຈີນ ໃນໂກຕາ 50 ພັນໂຕນ ສາມາດສົ່ງອອກໄດ້ແລ້ວ 22 ພັນໂຕນ ເນື່ອງຈາກວ່າຕະຫຼາດປາຍທາງ ຢູ່ ສປ ຈີນ ຍັງບໍ່ກວ້າງ ບວກກັບຄ່າຂົນສົ່ງສູງ, ສ່ວນການສົ່ງອອກສັດໃຫຍ່ (ງົວ) ໃນໂກຕາ 5 ແສນໂຕນັ້ນ ສາມາດສົ່ງອອກໄດ້ພຽງ 2.013 ໂຕເທົ່ານັ້ນ ເນື່ອງຈາກເກີດການລະບາດພະຍາດອັກເສບຜີວໜັງໃນງົວ ຝ່າຍຈີນຈຶ່ງໄດ້ໂຈະການນຳເຂົ້າງົວ-ຄວາຍຈາກລາວຊົ່ວຄາວ, ປັດຈຸບັນໄດ້ແກ້ໄຂພະຍາດດັ່ງກ່າວສຳເລັດແລ້ວ ແລະ ກຳລັງດຳເນີນການເພື່ອເປີດຕະຫຼາດຄືນໃໝ່.