ເຄັກ ເປັນອາຫານຫວານຊະນິດໜຶ່ງທີ່ມີຕົ້ນກຳເນີດມາຈາກຕ່າງປະເທດ ເຊິ່ງໄດ້ເຮັດໃຫ້ເຂົ້າໜົມເຄັກໄດ້ແຜ່ລາມໄປໃນຫຼາຍປະເທດ ແລະ ເປັນເມນູທີ່ນິຍົມຫຼາຍ ເຄັກແມ່ນຈະມີຫຼາກຫຼາຍແບບ ຫຼາກຫຼາຍຊະນິດ ເຮັດໃຫ້ເດັກນ້ອຍ ແລະ ຜູ້ໃຫຍ່ຈະມັກກິນເປັນພິເສດ ເພາະວ່າເຂົ້າໜົມເຄັກຈະມີເນື້ອສຳຜັດທີ່ນຸ້ມ ຫວານ ຫອມ ແຊບ ຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ຄົນມັກນິຍົມກິນ ແລະ ມື້ນີ້ເຮົາກໍ່ໄດ້ນຳເອົາສູດການເຮັດເຄັກຊິບຟອນມາຝາກຜູ້ອ່ານໄດ້ໄປລອງເຮັດກິນເບິ່ງ.
ສ່ວນປະສົມ
ໄຂ່ໄກ່ 4 ໜ່ວຍ
ໄຂ່ຂາວ 1 ໜ່ວຍ
ນ້ຳຕານຊາຍ 40 ກຣາມ/ 90 ກຣາມ
ນົມຂຸ້ນຈືດ 100 ກຣາມ
ນ້ຳມັນລຳເຂົ້າ 50 ກຣາມ
ກ້ວຍຫອມບົດ 100 ກຣາມ
ແປ້ງເຄັກ 80 ກຣາມ
ຜົງໂກໂກ້ 25 ກຣາມ
ເກືອ 1/2 ບ່ວງຊາ
ຄຣີມ 1/8 ບ່ວງຊາ
ວິທີເຮັດ
1 ຕັ້ງເຕົາອົບທີ່ອຸນຫະພູມ 200 ອົງສາ ໄຟເທິງ-ໄຟລຸ່ມ ກຽມພິມໃສ່ເຄັກຊິບຟອນຂະໜາດ 8 ນິ້ວ.
2 ຮ່ອນແປ້ງເຄັກ, ຜົງໂກໂກ້ ແລະ ເກືອ ໃຫ້ເຂົ້າກັນເພື່ອກຽມໄວ້.
3 ແຍກໄຂ່ຂາວ ແລະ ໄຂ່ແດງອອກຈາກກັນ ຕີໄຂ່ແດງກັບນ້ຳຕານຊາຍ 40 ກຣາມ ດ້ວຍກະຕໍ້ມືໃຫ້ນ້ຳຕານຊາຍລະລາຍດີ ໃສ່ນົມຂຸ້ນຈືດ ກ້ວຍບົດ ແລະ ນ້ຳມັນລຳເຂົ້າປະສົມໃຫ້ເຂົ້າກັນ ໃສ່ເຄື່ອງແຫ້ງທີ່ຮ່ອນໄວ້ລົງໄປຕີໃຫ້ເຂົ້າກັນດີ.
4 ນຳໄຂ່ຂາວ ແລະ ຄຣີມ ໃສ່ໃນພາຊະນະທີ່ປະສົມ ຕີໃຫ້ຕັ້ງຍອດອ່ອນດ້ວຍຫົວຕີກະຕໍ້ໃສ່ນ້ຳຕານຊາຍ 90 ກຣາມລົງໄປເທື່ອລະບ່ວງແກງຈົນໝົດ ແລະ ຕີຕໍ່ໃຫ້ຕັ້ງຍອດດີ.
5 ນຳສ່ວນປະສົມຂອງເມີແຣງ (ໄຂ່ຂາວ) ປະມານ 1/4 ຂອງທັງໝົດ ລົງໃສ່ສ່ວນປະສົມໄຂ່ແດງ ພ້ອມຄ່ອຍໆຄົນສ່ວນປະສົມທັງໝົດ ແລ້ວຈຶ່ງໃສ່ສ່ວນປະສົມເມີແຣງທີ່ເຫຼືອທັງໝົດລົງໄປ ຄົນອີກຄັ້ງໝຶ່ງເພື່ອໃຫ້ນຽນເຂົ້າກັນດີ.
6 ໃສ່ເຄັກທີ່ປະສົມແລ້ວລົງໃນພິມ ນຳເຂົ້າເຕົາອົບເປັນເວລາ 30 ນາທີ ຫຼື ຈົນສູກດີ.
7 ນຳເອົາເຄັກອອກມາພັກໃຫ້ເຢັນລົງທີ່ອຸນຫະພູມຫ້ອງໃນລັກສະນະຂວ່ຳພິມ ເພື່ອໃຫ້ເຄັກຊິບຟອນບໍ່ຍຸບໂຕ ເມື່ອເຄັກເຢັນໂຕລົງດີແລ້ວ ໃຊ້ໄມ້ພາຍ ຫຼື ມີດບາງໆ ສະໄລເຄັກຊິບຟອນອອກຈາກພິມ.