ໝາກເຂົ້າເປັນຜັກທີ່ຊາວບ້ານນິຍົມນຳໝາກອ່ອນ, ຍອດອ່ອນມາລວກ ຫຼື ຕົ້ມເປັນຜັກກັບທີ່ກິນກັບແຈ່ວ, ປົ່ນ ເຊິ່ງມີສັບພະຄຸນທາງຢາທັງຮາກ ແລະ ໃບແມ່ນສາມາດໃຊ້ຖອນພິດ, ຫຼຸດໄຂ້, ແກ່ນດິບມີລິດເປັນຢາເບື່ອຫ້າມກິນຕ້ອງເຮັດໃຫ້ສຸກກ່ອນຈຶ່ງສາມາດກິນໄດ້.
ໝາກເຂົ້າມີສານອາຫານຫຼາຍຢ່າງເຊັ່ນ: ເບຕາແຄໂລທີນ, ໄລໂຄປີນ, ຊີແຊນທີນ, ລູທີນ, ວິຕາມິນອີ ແລະ ກົດໄຂມັນທີ່ຈຳເປັນ. ເຊິ່ງສານຕ້ານອານຸມູນອິດສະຫຼະສ່ວນໃຫຍ່ຈະມີປະລິມານຫຼາຍໃນໝາກເຂົ້າທີ່ຍັງບໍ່ສຸກ (ໜ່ວຍສີຂຽວ) ໄລໂຄປີນແມ່ນຈະມີຢູ່ນຳເຍື່ອຫຸ້ມແກ່ນໝາກເຂົ້າທີ່ມີປະມານສູງຫຼາຍ ປະມານ 10 ເທົ່າຂອງໜ່ວຍ ແລະ ໝາກໄມ້ຊະນິດອື່ນໆທີ່ມີໄລໂຄປີນສູງເຊັ່ນ: ໝາກຮຸ່ງ, ໝາກໂມ, ໝາກເຫຼ່ນ.
ເຊິ່ງໄລໂຄປີນນີ້ມີການສຶກສາພົບວ່າ: ຊ່ວຍຫຼຸດຄວາມສ່ຽງຂອງການເກີດພະຍາດຫຼອດເລືອດຫົວໃຈ ແລະ ຈາກການທີ່ມີຜົນຊ່ວຍຫຼຸດລະດັບໄຂມັນໃນເລືອດແລ້ວກໍ່ຍັງປ້ອງກັນເບົາຫວານໄດ້ພ້ອມ. ໂດຍບາງການສຶກສາຍັງພົບວ່າ: ຊ່ວຍຫຼຸດຄວາມສ່ຽງການເກີດມະເຮັງໄດ້ຫຼາຍຊະນິດອີກເຊັ່ນ: ມະເຮັງອັນທະ, ມະເຮັງປອດ, ມະເຮັງຕັບ, ມະເຮັງຜິວໜັງ, ມະເຮັງເຕົ້ານົມ, ມະເຮັງໃນລະບົບທາງເດີນອາຫານ, ມະເຮັງລຳໄສ້, ມະເຮັງກະເພາະອາຫານ, ມະເຮັງຕັບອ່ອນ ແລະ ອີກທັງຍັງຊ່ວຍຫຼຸດຄ່າ prostate specific antigen (PSA). ເຊິ່ງເປັນຄ່າບົ່ງຊີ້ສຸຂະພາບຂອງອັນທະທີ່ອາດເພີ່ມຂຶ້ນໃນຄົົນທີ່ເປັນມະເຮັງອັນທະ ເພາະບາງຄົົນທີ່ເປັນມະເຮັງອັນທະກໍອາດບໍ່ມີການເພີ່ມຂຶ້ນຂອງຄ່າ PSA ຫຼື ໃນຄົນທີ່ມີພາວະການອັກເສບຂອງອັນທະ ຕິດເຊື້ອໃນທາງຍ່ຽວກໍອາດສົ່ງຜົນໃນຄ່າ PSA ເພີ່ມຂຶ້ນ ໝາກເຂົ້າຈຶ່ງມີປະໂຫຍດຕໍ່ຜູ້ຊາຍເຊິ່ງມັກຈະມີບັນຫາອັນທະເມື່ອສູງໄວຂຶ້ນ.
ສ່ວນເບຕ້າແຄໂລທີນC,JOເປັນສານຕັ້ງຕົ້ນຂອງວິຕາມິນເອ ເຊິ່ງມີຄວາມສຳຄັນຕໍ່ສຸຂະພາບຂອງເຍື່ອຈຸລັງທົ່ວຮ່າງກາຍມີປະໂຫຍດຕໍ່ສຸຂະພາບຂອງດວງຕາ ແລະ ຜິວໜັງ. ໂດຍຊ່ວຍປ້ອງກັນ ແລະ ຢຸດຢັ້ງຈໍປະສາດຕາເສື່ອມ, ຊ່ວຍປ້ອງກັນອາການຕາບອດກາງຄືນ ແລະ ຖອກທ້ອງຈາກການຂາດວິຕາມິນເອ, ຊ່ວຍປົກປ້ອງຜິວຈາກແສງແດດ, ປ້ອງກັນຜິວໄໝ້ແດດ, ຫຼຸດຄວາມສ່ຽງຂອງການເກີດມະເຮັງເຕົ້ານົມ, ມະເຮັງຮວຍໄຂ່ ແລະ ປ້ອງກັນຫອບຫືດຈາກການອອກກຳລັງກາຍ. ເຊິ່ງໃນໝາກເຂົ້າຍັງມີຊີແຊນທີນ ແລະ ລູທີນທີ່ເປັນສານສຳຄັນທີ່ເປັນປະໂຫຍດຕໍ່ສຸຂະພາບຂອງດວງຕາເຊັ່ນກັນ.
ນອກຈາກນີ້, ໝາກເຂົ້າຍັງມີລິດຕ້ານການອັກເສບ, ຕ້ານອານຸມູນອິດສະຫຼະ, ຊ່ວຍປິ່ນປົວແຜໃນກະເພາະອາຫານ (ໂດຍມີຜົນເພີ່ມການສ້າງເສັ້ນເລືອດ), ຫຼຸດລະດັບນ້ຳຕ້ານໃນເລືອດ, ເສີມສ້າງພູມຄຸ້ມກັນ. ເຊິ່ງຈະນຳໄປກິນເປັນຜັກ ຫຼື ເຮັດເປັນນ້ຳໝາກໄມ້ໄວ້ດື່ມ ເພາະໃນປະເທດຫວຽດນາມຈະມີການໃຊ້ນ້ຳຈາກໝາກເຂົ້າມາຫຸງເຂົ້າແທນນ້ຳ ແລະ ເຮັດເປັນເຂົ້າໜົມອີກຫຼາຍຢ່າງ.