ປີກໄກ່ຈືນນ້ຳປາ ອາຫານທີ່ເຮັດກິນຕອນໃດກໍແຊບ ແລະ ເປັນອາຫານທີ່ເຮັດງ່າຍ, ຈະເປັນອາຫານວ່າງ, ເປັນຂອງແກ້ມ, ກິນກັບເຂົ້າຈ້າວ ຫຼື ເຂົ້າໜຽວກໍໄດ້. ສຳລັບປີກໄກ່ຈືນນ້ຳປາສູດເດັດທີ່ນຳມາຝາກມື້ນີ້ ມີສ່ວນປະສົມໜ້ອຍດຽວ ແລະ ວິທີເຮັດກໍງ່າຍ ແຕ່ທີ່ສຳຄັນລົດຊາດຕ້ອງແຊບເດັດແນ່ນອນ ຖ້າມື້ໃດຄິດລາຍການອາຫານບໍ່ອອກກໍເຂົ້າຄົວເຮັດອາຫານປີກໄກ່ຈືນນ້ຳປາກັນເລີຍ ອີ່ມແຊບທັງຄອບຄົວໃນລາຄາສະບາຍກະເປົ໋າ ເຊິ່ງມີສູດ ແລະ ຂັ້ນຕອນປຸງແຕ່ງດັ່ງຕໍ່ໄປນີ້:
ສ່ວນປະສົມ:
- ປີກໄກ່ 10 – 12 ຕ່ອນ.
-
ນ້ຳປາ 2 ບ່ວງແກງ.
-
ແປ້ງຈືນກອບ 1 ບ່ວງແກງ.
-
ນ້ຳມັນພືດສຳລັບຈືນ.
ວິທີປຸງແຕ່ງ:
- ນຳປີກໄກ່ມາລ້າງໃຫ້ສະອາດແລ້ວໃຊ້ມີດປາດປີກໄກ່ທັງສອງດ້ານ 2 ຄັ້ງ.
-
ນຳປີກໄກ່ໄປເອືອບໃສ່ນ້ຳປາ ຄັ້ນໃຫ້ເຂົ້າກັນຈົນທົ່ວໝັກປະໄວ້ຢ່າງໜ້ອຍ 30 ນາທີ ( ຖ້າມີເວລາໝັກປະໄວ້ປະມານ 3 ຊົ່ວໂມງກໍໄດ້ ).
-
ໝັກປີກໄກ່ຄົບ 30 ນາທີ ໃຫ້ໂຮຍແປ້ງຈືນກອບລົງໃສ່ປີກໄກ່ແລ້ວຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ.
-
ຕັ້ງໝໍ້ໃສ່ນ້ຳມັນພືດລົງໄປໃຊ້ໃຟປານກາງ ນ້ຳມັນຮ້ອນໆຈຶ່ງເອົາປີກໄກ່ທີ່ປະສົມກັບແປ້ງຈືນກອບໄວ້ລົງໄປຈືນຈົນໃຫ້ສຸກເຫຼືອງກອບ.
-
ເມື່ອສຸກແລ້ວຕັກຂຶ້ນມາປະໄວ້ໃຫ້ສະເດັດນ້ຳມັນ ແລ້ວຈັດໃສ່ຈານພ້ອມເສີບ ກິນກັບເຂົ້າຈ້າວ ຫຼື ເຂົ້າໜຽວໄດ້ເລີຍ.
■ ໝາຍເຫດ:
-
ຄວາມເຄັມຂອງນ້ຳປາແຕ່ລະຍີ່ຫໍ້ນັ້ນບໍ່ຄືກັນ ແລະ ແຕ່ລະຄົນກໍມັກຄວາມເຄັມບໍ່ຄືກັນ.
-
ການໝັກໄກ່ຍິ່ງໝັກໄວ້ດົນເທົ່າໃດກໍຈະຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ສ່ວນປະສົມຊຶມເຂົ້າຊີ້ນໄກ່ດີຂຶ້ນ ເຮັດໃຫ້ໄກ່ມີລົດຊາດທີ່ແຊບຍິ່ງຂຶ້ນ. ສະນັ້ນ, ຄວນໝັກແຊໄວ້ຕູ້ເຢັນ ( ຊ່ອງແຊ່ເຢັນທຳມະດາ ) ຢ່າງໜ້ອຍປະມານ 30 ນາທີ ຫຼື ຫຼາຍຊົ່ວໂມງຍິ່ງດີ ຫຼື ອາດໃຊ້ຊ້ອມຈິ້ມໆທີ່ໜັງປີກໄກ່ກໍໄດ້ ເຊິ່ງມັນຈະຊ່ວຍໃຫ້ສ່ວນປະສົມຊຶມເຂົ້າຊີ້ນໄກ່ໄດ້ດີຍິ່ງຂຶ້ນ.